mandag 21. januar 2013

Introduksjon2 - Yin og Yang



Dette er en introduksjon i fem deler hentet met tillatelse fra denne bloggen: www.makromat.blogg.no




YIN OG YANG
Yin er utvidende, mykt, feminint, passivt, mørkt, kaldt, horisontalt, søtt, surt og knyttet til utsiden og overflaten. Yang er sammentrekkende, hardt, maskulint, aktivt, lyst, vertikalt, salt, bittert og knyttet til innsiden og sentrum. Alt består av motsetninger, av yin og av yang. Når du kommer inn i et kaldt rom trekker du deg sammen, og i et varmt rom kaster du klærne og sørger for utvidelse. Om vinteren fryser vannene til is, det blir mørkt, naturen blir passiv, og bjørnen går i hi. Om sommeren blir det varmt, blomstene springer ut og gir frukt, og det blir aktivt og lyst. Om natten sover vi, vi er passive og ubevisste. Om dagen er vi aktive og våkne. En gulrot er kompakt og sammentrukken i roten, og vokser nedover, mens toppskuddene er mer luftige og lette og vokser oppover.
I all enkelthet er det mulig å lage et linjestykke og plassere ulike matsorter hvor de energimessig befinner seg. Salt og sukker befinner seg på hver ende av skalaen. De fleste har erfart at spiser vi mye salt, blir vi tørste, eller vi får behov for noe søtt, så motsetningene tiltrekker hverandre, og kroppen vil alltid strebe etter å opprette balanse. Men ved å gå til den ene ytterligheten vil vi automatisk bli tvunget til den andre. I så henseende er et vanlig norsk kosthold helt i balanse med yin og yang, men problemet er at det svinger mellom ytterlighetene. Store doser av kjøtt, egg, fisk og salt på den ene siden blir balansert med tilsvarende mengder frukt, sukker, alkohol, kaffe, brus og melkeprodukter på den andre. For kroppen er denne berg-og-dal-banen i energimessig påvirkning en stor belastning. Mange fysiske og psykiske ubalanser kan forklares med et for stort inntak av ekstrem yin, ekstrem yang eller en kombinasjon av begge deler. Svingningene fra det ene ekstreme ytterpunktet til det andre kan ødelegge grunnlaget for god helse og kan lede til sykdom.
Ved å unngå eller redusere ytterlighetene vil mye kunne oppnås for et mer harmonisk kosthold. Det betyr i praksis å ikke spise ekstreme matvarer, på den ene siden det som er ekstremt yang: kjøtt, salt og egg, og på den andre siden det som er ekstremt yin: tropisk frukt, fruktjuice, sukker og alt som inneholder sukker, is, kaffe og alkohol. Det som da gjenstår er det som våre forfedre i stor grad spiste, og utgjør store deler av hva vi kan kalle tradisjonelt kosthold. Det består av mindre mengder animalske produkter, og større deler vegetabilske produkter fra korn, bønner, grønnsaker, frukt og nøtter. På den måten plasserer vi kostholdet midt på skalaen, og unngår matvarer med ekstrem yin- eller yang-dominans.
Alle mennesker har ulike behov avhengig av deres konstitusjon i den forstand at noen mennesker er yin typer, mens andre er mer yang. Livsstil, fysisk aktivitet, klima, kjønn, alder og helsetilstand er andre faktorer som også er avgjørende. Mennesker med alvorlige sykdommer må følge en streng diett til å begynne med, helt til helsen er gjenvunnet og stadig flere forskjellige matvarer kan tilføyes for å oppnå større variasjon. Mens friske mennesker kan ha stor grad av variasjon i sitt kosthold.


UTVIKLING AV SYKDOM

Barn som stadig plages med vondt i halsen får ofte fjernet mandlene sine. Det spørres ikke om hvorfor disse barna så ofte har vondt i halsen. Men innenfor den makrobiotiske behandlingen spør man om det. Når man ser nærmere på dette, viser det seg at mandlene i samarbeid med lymfesystemet brukes til å skille ut overskudd av yin, og dermed forstår vi at vondt i halsen hos disse barna oppstår på grunn av at de har spist for mye meieriprodukter, is, brus, sukker, godter og frukt. Vondt i halsen er altså en advarsel om at barnet generelt har et for stort yinoverskudd. Ved å fjerne ekstrem yin mat fra barnets kosthold vil halsen bli bra. Et barn som får mandlene fjernet vil fortsette å spise ubalansert mat - og hva skjer? Nå har de ikke lenger mandlene til å utskille yin, og hvor blir det da av yinoverskuddet? Det som skjer er at overskuddet av yin må tas opp av andre, mer dyptliggende organer, og det kan ta flere år før mer alvorlige problemer dukker opp som et resultat av at mandlene ble fjernet. Alvorlige degenerative sykdommer er i dag et resultat av at vi ikke tar hensyn til de små advarslene som kroppene våre gjennom årenes løp gir oss for å forteller oss at det fysiske systemet er ute av balanse.

En frisk kropp kan hanskes med en begrenset mengde overflødige næringsmidler eller giftstoffer vi inntar med maten hver dag. Denne ubalansen kan elimineres naturlig ved hjelp av vår daglige virksomhet, svette, urinering, avføring, åndedrett eller på andre måter. Men hvis vi overforbruker, eller øker mengden av giftstoffer gjennom lengre tid, vil kroppen finne alvorligere tiltak for å eliminere giften: forkjølelse, feber, hoste, nysing, tette bihuler, overdreven svetting, hyppig vannlating og uregelmessig tarmfunksjon, muskelsmerter og stramhet, hodepine, ryggsmerter, menstruasjonskramper, magesmerter, søvnproblemer, pustevansker, tretthet, og bevegelses- og kordinasjonsproblemer. Andre tegn på at kroppen prøver å gjenopprette balanse kan være irritabilitet, engstelse, bekymring, klaging, følelse av tristhet, manglende årvåkenhet og klarhet, dårlig minne og andre mentale forandringer.

Slike ubalanser er en naturlig form for tilpasning, de er resultatet av kroppens visdom når den forsøker å holde oss innen den naturlige likevekt. Mange mennesker blir imidlertid skremt av disse symptomene og tror det er noe unaturlig og uheldig ved dem. Derfor forsøker de å undertrykke disse naturlige reaksjonene med piller, hostesaft og andre medikamenter, slik at de adskiller seg selv fra sin egen kropps naturlige funksjonsmåte. Hvis vi behandler småplager på denne symptomatiske måten uten på noen måte å forandre på kosthold og livsstil vil alvorligere symptomer utvikle seg; blod- og lymfekvalieten reduseres, dette vil igjen føre til hudsykdommer - alt fra kviser, fregner og vorter til eksem, psoriasis og andre mer alvorlige hudsykdommer og i ekstreme tilfeller; hudkreft. På dette stadiet har immunforsvaret blitt ganske redusert slik at man får økt mottakeligheten for infeksjoner som kronisk forkjølelse og influensa, lungebetennelse, AIDS, hepatitt m.m. Kronisk tretthetssyndrom, fibromyalgi, kyssesyke og andre autoimmune sykdommer er også tilbøyelige til å utvikles nå. Man kan lettere begynne å blø neseblod og sår gror saktere. Anemi, høyt og lavt blodtrykk og andre sirkulasjons-, lymfe- og respirasjonsproblemer kan komme til å vise seg på dette stadiet. Leukemi og lymfom kan i ekstreme tilfeller oppstå. Disse kreftfomene er vanligvis lettere å bli frisk fra i forhold til andre kreftformer da blod og lymfesystemet responderer raskere på kostholdsforandringer enn andre organer, systemer og funksjoner. Mentalt kan kronisk utskillelse føre til nevroser, overfølsomhet, frustrasjon, aggressive utbrudd, melankoli, moderate til kroniske depresjoner eller hyperaktivitet, og fleksibilitet i sinn og kropp blir gradvis erstattet av rigiditet.

Utviklingen av sykdom fortsetter om man ikke korrigerer kostholdet eller bare behandler symptomene. Kroppens evne til utskillelse av overflødige og skadelige stoffer til overflaten gjennom normale, unormale og kroniske kanaler er på dette stadiet utmattet. Fett og slim vil hope seg opp på ulike steder i kroppen:
  • Bihulene: her samler det seg ofte slim, dette resulterer ofte i symptomer som tette bihuler og allergi som for eksempel pollenallergi.
  • Mandlene: disse små organene er en del av lymfesystemet og hjelper til med å nøytralisere ekstrem yin mat. Om man fortsetter med å overspise sukker, melk og iskrem vil mandlene bli overarbeidet, de svulmer opp og man får infeksjoner og feber.
  • Ørene: opphopning av slim og fett i det indre øret kan føre til hyppige smerter, øresus, redusert hørsel og til og med døvhet. Meieriprodukter er hovedårsaken til problemer i ørene, men animalske produkter, sukker, hvitt mel, og andre former for mat som danner syre, fett eller slim kan også føre til opphopning.
  • Øynene: kostholdet kan forårsake langsynthet, nærsynthet, fargeblindhet, betennelse og andre synsproblemer. Etter hvert som fett og slim hoper seg opp i og rundt øyet kan alvorligere sykdommer oppstå som glaukom, netthinneløsning og eventuelt blindhet.
  • Tenner og gummen: de fleste vet at man kan få hull i tennene av å spise sukker, men mange vet ikke at det er en sammenheng mellom mange andre typer mat og råte i tennene, uregelmessige tenner, abscessdannelse i munnen, smerter og andre problemer med tennene og i gummene.
  • Lungene: avfall som samler seg i lungene forårsaker hoste og en følelse av å være tett i brystet. Etter hvert som mer og mer slim og avfall lagres i lungene kan det utvikles astma, emfysem, bronkitt og KOLS.
  • Brystene: lagring her kan danne cyster.
  • Tarmene: etter hvert som slim og fett avleirer seg på innsiden av tarmene vil tarmene utvide seg eller bli mindre elastiske, noe som resulterer i en svulmende buk. Dette er hovedårsaken til overvekt og fedme, og kan føre til divertikulitt, irritabel tarm, inflammatoriske sykdommer (crohns sykdom og ulcerøs colitt) og andre fordøyelsesproblemer.
  • Nyrene: avleiring av slim og fett kan også samle seg i nyrene. Problemene oppstår når disse stoffene tetter igjen det fine nettverket inne i nyrene som skal filtrere blodet, noe som påvirker så vel blodkvaliteten som blodtrykket. Det kan også utkrystallisere seg nyresteiner fra det lagrede fettet og slimet. Innsovningsproblemer, forsovelser og mareritt er også relatert til nyreubalanse.
  • Kjønnsorganene: prostatakjertelen starter å vokse som et resultat av inntak av overflødige eller ubalansert mat, og ofte danner det seg harde fettavleiringer eller cyster i og rundt prostatakjertelen. Dette er en av de viktigste årsakene til impotens. Også hos kvinner kan overflødige stoffer hope seg opp i og rundt kjønnsorganene, noe som fører til at det dannes eggstokkcyster og svulster, eller til at egglederne blokkeres. I enkelte tilfeller hindrer slim eller fett i eggstokkene eller egglederne eggceller og sædceller å passere, noe som fører til at kvinnen ikke kan få barn. PMS, menstruasjonsproblemer, endometriose, candida og andre soppinfeksjoner, kronisk utflod, problemer i overgangsalderen (hetetokter, tørr skjede osv) har sammenheng med hva man spiser.
Etter hvert som sykdommen går sin gang vil slim, fett og avfallsstoffer samle seg opp dypere inne i kroppen, rundt hjertet, leveren, galleblæren, bukspyttkjertelen og andre vitale organer. Etter hvert som blodkvaliteten over en lengre periode forfaller vil strukturelle og funksjonelle forandringer begynne å ta plass og forårsake degenerative forandringer i organer og kjertler, celler og vev. Hjerte- og karsykdommer, kreft og diabetes oppstår på dette stadiet.
  • Hjertet: overforbruk av mat som inneholder mye mettet fett og kolesterol, som kjøtt, egg, kylling, meieriprodukter, og andre animalske produkter, samt sukker, brød og annen stekt mat, kaffe m.m. gjør at kolesterolet økes og resulterer i fettavleiringer i blodårene, som er den underliggende årsaken til blant annet hjerteinfarkt, angina og slag.
  • Lever og galleblæren: leveren er en av kroppens viktige organer som styrer mange fordøyelses-, sirkulatoriske- og utskillende funksjoner. Opphopning av fett, slim, proteiner og annet overskudd og avfall kan føre til at leveren blir hard og tett eller slapp og dorsk, og kan føre til infeksjon, gulsott og cirrhose. Sluttresultatet blir problemer med å filtrere blodet for gifter og skade i produksjonen av hormoner og enzymer. Galleblæren oppbevarer galle som er produsert i leveren og her kan steiner og cyster dannes. Sinne, irritabilitet og andre utagerende emosjoner, samt hyperaktivitet er relatert til ubalanser i disse organene.
  • Bukspyttkjertelen: en frisk bukspyttkjertel fører til en følelse av velvære og lykke, mens en syk bukspyttkjertel fører til depresjon og humørsvingninger. Opphopning av fett og proteiner i bukspyttkjertelen fører til at den blir hard, og kronisk lavt blodsukker oppstår. Denne tilstanden er hovedsaklig forårsaket av for stort inntak av kjøtt, egg, kylling, ost, fet fisk og annen animalsk føde. Diabetes, eller kronisk høyt blodsukker, oppstår når bukspyttkjertelen mister sin evne til å skille ut insulin. Diabetes er forårsaket av et for høyt inntak av sukker, melk og andre meieriprodukter, frukt, juice og annen ekstremt yin mat.
  • Endokrine kjertler: opphopning av fett og slim i de endokrine kjertlene kan forårsake enten for stor eller for liten utskillelse av hormoner som bl.a. kan føre til dvergvekst, kjempevekst, og andre vekstproblemer, addisons sykdom (binyrebarksvikt), cushings syndrom, tyreoideasykdommer, hypoglykemi, hyperglykemi m.m.
  • Kreft: når kroppen mister evnen til å danne friske celler, kan det oppstå svulster og spredning fra disse - og forårsake en livstruende tilstand. Når det samler seg fett og slim i tynntarmen mister den evnen til å bidra til dannelsen av friskt blod. Overarbeidede lunger, nyrer, lever og milt vil også skape svakt blod og føre til utviklingen av svulster. For å beskytte resten av kroppen fra å kollapse lagres overskudd av næring og avfall i isolerte områder og kan bli sammenliknet med et lager eller et depot for giftig avfall. Når et lager er fullt dannes et annet. På denne måten oppstår svulster og sprer seg gjennom kroppen. Egentlig er kreft en fantastisk selvforsvarsmekanisme på den måten at kroppen beskytter seg selv fra effektene av lenge å ha levd med en kostholdsmessig ubalanse. Hvis overskuddet ikke hopet seg opp og ble lagret ville det flyte i blodet og forårsake død gjennom blodforgiftning. Kreft er en sunn reaksjon på en usunn diett og livsstil. Den utsetter totalt kollaps med noen måneder eller år. Kreft gir et menneske tid til å våkne opp og fundere på de underliggende årsakene til at sykdommen oppsto, og i noen tilfeller legge om kursen og endre kosthold og livsstil.
Fra opphopning til lagring av fett, slim og annet avfall i organer og kjertler, progredierer den degenerative prosessen dypere inn i muskler, bein og nerver. Artritt, revmatisme, skoliose, osteoporose og andre degenerative bein- og leddproblemer oppstår gradvis etter år med overforbruk av feil mat. Over tid forfaller den psykiske og mentale koordinasjonen, og et pessimistisk og negativt syn på livet blir mer og mer rådende. Muskelvev begynner å svinne hen, benene blir svakere og risikoen for brudd øker, nerveimpulser hemmes og forårsaker lammelser, manglende hjernekapasitet og mentale funksjoner. MS, muskelsvinn, parkinson, alzheimer, ALS og andre komplekse sykdommer oppstår. Mentale og emosjonelle lidelser blir mer og mer alvorlige, og fører ofte til schizofreni, paranoia og andre personlighetsforstyrrelser. Ødeleggende og selvskadende tendenser oppstår også.

I det moderne samfunnet behandles kroniske og degenerative sykdommer hovedsaklig med medisiner, og andre remedier for å fjerne smerte, kontrollere symptomer og forlenge livet. Operasjoner, cellegift, strålebehandling, hormoninjeksjoner, transplantasjoner og andre invasive prosedyrer utføres rutinemessig. Som forebygging gis vaksiner, vitaminpiller, mineralsupplement og andre kunstige substanser. Men ingen av disse metodene gjør noe med hovedårsaken til ubalansen eller sykdommen. Den ligger i det daglige livet, inkludert kostholdet. Resultatet blir at overskuddet og avfallsstoffene ikke tillates å komme ut, men drives dypere og dypere inn i kroppen hvor det forårsaker alvorligere ubalanser.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar